Intergenerationeel of voorouder trauma en het medicijnwiel

De van de ene op de volgende generatie overgedragen patronen zijn vaak onbewust, maar ze kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. Herken je dat: je wilt je dromen of verlangens realiseren, maar je ervaart dat je toch niet echt verder komt met je ideeën en plannen? Je loopt steeds tegen dezelfde patronen aan. Dan is er kennelijk nog iets te doorbreken aan intergenerationeel of voorouder trauma. Vaak krijg ik vragen over hoe de medicijnwiel numerologie hierin uitkomst kan bieden. Dat leg ik uit in dit blog.

Inhoudsopgave:

  • Wat is intergenerationeel of voorouder trauma
  • Familie trauma heeft invloed op je succes in het leven
  • Het medicijnwiel geeft inzicht en oplossing in het generationele trauma
  • Het effect van trauma op wat je wilt realiseren
  • Hoe kun je het generationele trauma helen

Wat is intergenerationeel of voorouder trauma


Intergenerationeel trauma, ook wel transgenerationeel, vooroudertrauma of familie trauma genoemd, verwijst naar de overdracht van traumatische ervaringen van de ene generatie op de volgende. Dit zit heel diep. Wij dragen de onverwerkte ervaringen van onze voorouders in onze cellen en DNA.

Ook worden bepaalde patronen in relaties van de ene op de andere generatie doorgegeven, doordat je als kind je ouders observeert en imiteert. Je wordt beïnvloed op een heel jonge leeftijd, waarop je nog open staat en als een spons alles uit de omgeving opneemt. Dit geldt ook voor patronen die niet effectief of zelfs schadelijk zijn. We krijgen het als het ware met de paplepel ingegoten. Dit kan worden versterkt door familieverhalen, tradities en verwachtingen. 

Wat zijn generationele patronen


Families ontwikkelen vaak specifieke manieren van communiceren, omgaan met emoties en problemen oplossen. Als je bent opgegroeid in een familie waarin conflicten worden vermeden of juist agressief worden benaderd, zul je zelf hoogstwaarschijnlijk ook op dergelijke manier omgaan met conflicten. Dat is nu eenmaal wat je hebt geleerd.

Ook bepaalde coping-mechanismen, zoals overmatig alcoholgebruik of werkverslaving om met stress om te gaan, nemen we over van onze (voor)ouders. Net als de opvoedingsstijl. Had je te maken met strenge discipline of juist met verwaarlozing? Weet dat deze mechanismen en stijlen kunnen worden 'geërfd'.

Infographic over intergenerationeel trauma en hoe het wordt overgedragenjpg


Wanneer traumatische ervaringen niet adequaat worden verwerkt, kunnen de emotionele gevolgen doorwerken in volgende generaties. Dit kan zich uiten op verschillende manieren, zoals
emotionele afstandelijkheid. Ouders die zelf emotioneel verwaarloosde kinderen waren, kunnen moeite hebben met het tonen van affectie. Ook kan het zich uiten in de vorm van overmatige angst of bezorgdheid, kinderen kunnen de niet-verwerkte angsten van hun ouders overnemen. Onverwerkte woede kan leiden tot explosief gedrag dat kinderen als normaal gaan beschouwen. Zelfs een depressieve neiging kan worden overgedragen. Ouders met onverwerkt trauma kunnen moeite hebben met het vormen van veilige hechtingsrelaties met hun kinderen.

Deze emotionele problemen worden vaak niet expliciet besproken binnen families, maar worden doorgegeven via subtiele interacties, non-verbale communicatie en de algemene emotionele sfeer in het gezin. Het is belangrijk op te merken dat het doorgeven van deze patronen en problemen onbewust gebeurt. Ouders hebben meestal de beste bedoelingen, maar zonder bewustwording en actie kunnen deze cycli zich blijven herhalen.

Familie trauma heeft effect op je succes in het leven


De oorzaken en gevolgen zijn in de praktijk niet altijd zo duidelijk zichtbaar als ik het hier opschrijf. Herken je dat, je wilt iets en doet je best om het te realiseren maar toch lukt het niet? Je wilt een eigen praktijk, zet deze op maar er komen geen klanten. Je eet en leeft gezond maar hebt toch gezondheidsklachten. Hoe komt het dat dingen soms niet lukken, ondanks onze inspanningen? 

Ik heb het me vaak afgevraagd, als ik weer eens vastliep of afhaakte. Je verlangt misschien net als ik naar diepere betekenis en zingeving in je leven, maar voorouder trauma kan je belemmeren om die vervulling te vinden. Zolang de pijn van het trauma niet volledig is verwerkt, zit deze nog in je systeem. Je ontkomt er niet aan, tenzij je het oplost.

Onverwerkte trauma's van voorouders kunnen ervoor zorgen dat je emotionele blokkades ervaart, waardoor je je gevoelens niet volledig kunt uiten en je in allerlei situaties onmacht of onkunde kunt ervaren. Mogelijk lukt het je niet om in je leven en werk te vinden wat je echt wilt, of weet je niet goed wat je wilt. Dit kan een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen. Je hebt misschien moeite om in jezelf te geloven en jouw eigen waarde te erkennen. Weet dat je niet alleen bent in dit gevoel. Ik herken het zelf in elk geval wel, dit is echt een thema in mijn leven. Ook weet ik dat vele van mijn klanten hier mee worstelen.

Hoe kun je je zelfvertrouwen versterken? Ik heb ontdekt dat ik in mijn jeugd de nodige trauma's heb opgelopen en heb gaandeweg gemerkt dat deze ook voorkomen bij mijn ouders. Door daar verder naar te zoeken, bijvoorbeeld met familie opstellingen, ontdekte ik dat het verder terugging naar opa's en oma's en zelfs generaties daarvoor. Na elke opstelling en emotionele verwerking die ik daardoor meemaakte, voelde ik me steeds iets vrijer en krachtiger.

Het medicijnwiel geeft inzicht en oplossing in het generationele trauma


Door de medicijnwiel numerologie kreeg ik extra tools in handen om dit voorouder trauma te helen. Zoals je wellicht weet heb ik deze kennis over de medicijnwiel numerologie geleerd van Frank en Loes Ruesink en is deze methode ontwikkeld door Maarten Oversier. Maarten heeft door zijn werk als re-incarnatie en regressie therapeut veel kennis over voorouder trauma vergaard en hij heeft hierover ook een boek geschreven, getiteld Bestaansrecht.

Uitgangspunt is: In alles wat je wilt creëren, moet je ook je voorouders meenemen. Anders zullen ze je creatie doorkruisen. Hun trauma’s gaan altijd over leven en dood, over bestaansrecht. Dus dit kunnen pittige thema's zijn. Je weet niet altijd wat je voorouders hebben meegemaakt, laat staan dat je vaak totaal niet het verband ziet met wat jij in je leven meemaakt of waar jij tegenaan loopt. Het begrijpen van de relatie tussen het medicijnwiel en karma kan cruciaal zijn voor het oplossen van blokkades en het realiseren van groei. Hoe helpt het medicijnwiel hierbij?

Helen intergenerationeel en voorouder traumajpeg


Het medicijnwiel biedt een holistische benadering


Het medicijnwiel laat bepaalde wetmatigheden zien die voorkomen in creatieprocessen. Het medicijnwiel biedt een holistische benadering van het leven en bestaat uit vier kanten. Om te beginnen kun je de vier windrichtingen erin plaatsen: Noord, Oost, Zuid en West. Zo ook de vier functies Denken, Doen, Voelen en Zijn en de vier elementen lucht, vuur, water en aarde. Door deze vier kanten in balans te brengen, kunnen we bewust creëren wat we willen.

Het medicijnwiel laat zien hoe creaties tot stand komen. In het Noorden heb je een ingeving (denken), in het Oosten ga je deze uitvoeren (doen) en in het Zuiden... kom je je karma tegen. Je moeilijke thema. Als je je hiervan niet bewust bent, en niet stilstaat bij wat je voelt, kun je hier stagneren. Je denkt misschien dat het toch niet zo'n goed idee was. Je denkt dat je eerst nog ... moet doen. Wát je ook bedenkt, je bent dan weer terug in het Noorden, in plaats van dat je in het Zuiden aan het voelen bent. En in essentie is dat het probleem: je stagneert daar waar er iets te voelen valt.

Maar we zijn over het algemeen in onze cultuur nu eenmaal opgevoed met een nadruk op denken en doen. Voor voelen was vaak geen ruimte. 'Hou op met dat stomme gejank' kreeg ik vroeger te horen. Klanten vertellen me dat ze leerden om de schouders eronder te zetten zonder te klagen of dat ze iets nuttigs moesten gaan doen en niet mochten dromen. Ze leerden om hun gevoelens en verlangens opzij te zetten. Maar als je niet mag voelen en dromen, hoe kun je dan helemaal jezelf zijn en je hartsverlangens en je levensmissie realiseren? Dat kan dus ook niet.

Het effect van trauma op wat je verlangt


Als we iets nieuws gaan doen, komt er energie in beweging en dit uit zich als allerlei sensaties in het lichaam. Dit zijn vaak geen fijne sensaties. We kunnen onzeker zijn over wat we willen en dat voelen we liever niet. De kunst is om de sensaties op te merken en de gevoelens toe te laten. Of het nu onzekerheid is, angst of misschien zelfs verdriet of boosheid. Deze emoties hebben ons iets te vertellen. Ze laten zien waar we nog een oud patroon tegenkomen dat ons beperkt.

Als ik iets heel graag wil en daar actie op moet nemen, dan vind ik dat spannend. Het roept angst op dat het niet gaat lukken. Ik heb als kind dat soort conclusies getrokken, dat het niet lukte en dat ik het niet goed deed. Ik heb al veel hiervan doorleefd en toch kom ik het nog tegen. Steeds mag ik hier een laag afpellen. Dan blijkt het te maken te hebben met mijn ouders, of met een opa of oma.

Het is heel belangrijk om in het Noorden van het medicijnwiel, het Denken, helder te weten wat het is dat jij verlangt en wilt met je leven. Als je weet wat je verlangt, kun je besluiten om het te gaan doen. Dat is een intentie. Zonder intentie geen focus. Zonder focus weet je niet wat je te doen staat, welke stappen je gaat zetten in het Oosten. Zonder focus is onze energie versplinterd.

Vaak zijn we onbewust bezig te voldoen aan verwachtingen van anderen. Zo zijn we opgevoed, zo zijn onze ouders en voorouders grootgebracht en deze patronen gaan van generatie op generatie over. Totdat wij zeggen: het stopt hier, bij mij. Ik ga het anders doen.

De #1 valkuil in creatieprocessen


De grootste valkuil in creëren van een leven vol zingeving en plezier is dat we weg bewegen van onze emoties. We willen ongemak niet voelen want we zijn niet vertrouwd met sensaties in ons lichaam. Maar als we niet alles voelen wat er te voelen valt in het Zuiden van het medicijnwiel, dan komen we niet in het Westen bij concrete vorm en resultaat. In het kort, als we niet alle kanten van het medicijnwiel leven - denken, doen, voelen en zijn - dan stagneren onze creaties. Dan lukken dingen niet. We haken af, stellen uit, zoeken afleiding.

Hoe dit op te lossen? Het medicijnwiel laat zien dat je door het voelen in het Zuiden heen moet om in het Westen in het zijn uit te komen. Het Westen staat voor het element aarde, de concrete vorm. Het resultaat van je idee en de nieuwe realiteit die je had gewenst.

Hoe kun je het generationele trauma helen


Ik heb inmiddels al heel wat onderzoek gedaan naar de ervaringen en pijn van mijn voorouders, en al heel wat hiervan geheeld. Ik weet nu dat zij het zwaar hebben gehad en nare dingen hebben meegemaakt die mij nog beïnvloeden. En dat helpt me om het te accepteren en te voelen wat er te voelen valt. In plaats van dat ik afhaak en me afvraag waarom het niet lukt. Door te voelen, gaat de lading er af en kan ik stappen blijven zetten zodat ik wel in het Westen uitkom.

Ik gebruik verschillende werkvormen om het trauma van de voorouders te helen. Ik heb zelf een vragenlijst ontwikkeld, die ik gebruik om onderzoek te doen naar wat maakt dat ik vastloop en met welke voorouder het te maken heeft. Ik gebruik de Sedona methode om belemmerende emoties en overtuigingen los te laten. Ik leerde een opstelling van Frank en Loes die heel krachtig werkt. Ook gebruik ik de kennis die ik van hen leerde over mijn getallen en wat die zeggen over het trauma in de mannelijke lijn en in de vrouwelijke lijn. Deze kennis en werkvormen heb ik verwerkt in mijn online cursus Heel je voorouder trauma met het medicijnwiel.

Traumahealing is goed voor je


Je zou kunnen zeggen dat je karma, de problemen in het Zuiden, leiden tot een verdieping in je ziele-ontwikkeling. En daarmee tot succes in je creatie. Het vergt vertrouwen dat de nare shit die je op je weg tegenkomt, omgevormd kan worden tot vruchtbare mest. Dat kan alleen als je pijn onder ogen ziet en verwerkt. Als je bewust voelt en loslaat.

Zonder trauma verwerking, geen leven dat past bij wie je werkelijk bent. Je bent niet je ouders, ook al draag je veel van hen in jou. Je leeft in andere omstandigheden en kan in dit leven wel de dingen doen, die zij niet konden. Bij elke nieuwe fase in ons leven, waarin je steeds meer doet wat je verlangt en waartoe je je geroepen voelt, kom je weer in dat Zuiden die sensaties en emoties tegen. Hoe ga je daar mee om? 'Ik heb al zoveel werk daarop gedaan' denk je misschien. Dat is ook zo, en dat werk was niet voor niets.

Het is een hele puzzel. De rode draad tussen ervaringen uit je jeugd, uit de lijn van je vader en moeder en hun ouders en vorige levens van jezelf of je voorouders. Het is meer een web dan een draad. Je komt steeds weer een los eindje tegen. Ophelderen van elk draadje en het zien van de dwarsverbanden, het is als leggen van een puzzel. Zonder dit, geen realisatie van je potentieel. Door open te staan voor groei, te blijven zoeken en stukje voor stukje het oud zeer bloot te leggen, kun je je volledige potentieel bereiken.

Helen van trauma leidt tot zelfliefde en compassiejpg

Helen van trauma leidt tot zelfcompassie en vergeving


Het is belangrijk dat je leert jezelf te vergeven voor eventuele tekortkomingen en dat je omarmt dat je menselijk bent. Vergeef jezelf dat je vroeger niet anders kon dan je hebt gedaan. Onze reactiepatronen dienden ons ter bescherming en overleving. Heb het kind lief dat je was, geef het nu alsnog de liefde die het vroeger heeft gemist. Zelfcompassie is een krachtig middel voor jouw persoonlijke groei en genezing.

Ook kan het nodig zijn om je ouders of voorouders te vergeven voor de pijn die ze je hebben gedaan. Dit kan echt heilzaam en helend zijn en helpend om het verleden te accepteren en los te laten. Zo word je vrij om jezelf te zijn en het leven te leven dat voor jou bedoeld is. Neem de tijd voor diepe zelfreflectie en onderzoek wat je écht wilt in het leven.

Het vergt zelfliefde om niet weg te lopen voor mogelijke ongemakkelijke sensaties, maar deze aan te gaan. Om jezelf te omarmen in je angst of pijn en zacht te zijn voor jezelf. Ook heb je liefde nodig voor je creatie. Hoe belangrijk is het voor je dat je deze creatie helemaal afrondt? Ben je bereid om diep te gaan, om karma te doorleven, om jouw verlangen of doel te realiseren?

Zo niet, dan is het ook niet erg als je creatie niet lukt. Dan kun je inderdaad beter in het Noorden een nieuw idee krijgen waar je wel heel veel liefde voor hebt. Die commitment heb je namelijk nodig om alle stappen in het creatieproces te zetten en de cirkel rond te maken. Samenvattend: Durf je shit te voelen, en je zal succesvol zijn! Tenslotte een laatste tip: Geef jezelf tijd. Jouw reis naar het helen van je trauma is uniek en vereist geduld en toewijding.

Wil je hulp bij helen van jouw voorouder trauma


Om echt verder te komen en niet gehinderd te worden door het verleden, kan het nuttig zijn om actief aan de slag te gaan om je voorouder trauma te helen. Mijn online cursus gericht op het helen van voorouder trauma biedt je inzichten en praktische tools om zelf aan je heling te werken. Deze DIY online cursus biedt 21 lessen die jou leren en helpen om het trauma uit de voorouderlijn op te sporen en op te lossen. 

Hoe weet je of er sprake is van dergelijk trauma? Als je merkt dat je moeite hebt om je gave in de wereld te zetten, of als je dat wel doet maar er niet genoeg geld voor krijgt. Of je loopt vast in je plannen voor een eigen bedrijf, praktijk of vinden van een nieuwe passende baan. Of je hebt die praktijk wel maar de groei die je wilt, blijft uit.

Heel je voorouder trauma met de medicijnwiel numerologiejpg

Feedback van deelnemers op de cursus Heel je voorouder trauma met het medicijnwiel

'Je hebt een parel neergezet,' kreeg ik te horen. 'In hoe het eruit ziet en inhoudelijk'. Ik heb daar ook echt mijn best voor gedaan, met de 11 van meesterschap als gave en doe-kwaliteit kan ik niet anders dan dat wat ik zelf heb geleerd te perfectioneren om het jou te leren! Iemand anders zei: 'De kracht van deze cursus is dat het zo praktisch is en toegankelijk. Door de verschillende werkvormen, zoals reflectievragen, meditaties en toelichtingen zit er veel diepte in.'

Ik heb zelf ook meegedaan met helen van voorouder trauma tijdens maken van de online cursus. Daarmee bedoel ik dat er ook bij mij trauma werd aangeraakt in de mannenlijn, toen ik met dat onderdeel bezig was, en in de vrouwenlijn toen die aan de orde was. Zo ontwikkelt zich mijn meesterschap, ik ga er zelf doorheen, en wat ik leer kan ik overdragen aan een ander. En zo krijg je gelaagdheid, die ook een andere deelnemer opmerkte. 'Je kan er zo diep ingaan als waar je aan toe bent, en steeds een laag dieper gaan. Dat maakt het heel bijzonder.'


Wil je leren werken met de medicijnwiel numerologie?


In 2025 ga ik een opleiding/training aanbieden waarin ik je leer werken met deze medicijnwiel numerologie. Verschillende onderdelen zullen aan de orde komen, zoals je blauwdruk en getallen beter leren kennen en die van anderen interpreteren, de principes van creatie toepassen, je intuïtie versterken en voorouder trauma helen. 

Deze training zal meerdere lagen bevatten en zeker ook een spirituele. Het wordt ook een soort transformatie traject, dat jou helpt om je potentieel te realiseren met behulp van de medicijnwiel numerologie.

Ik ben nog bezig om het aanbod te ontwikkelen en zal er in mijn nieuwsbrief binnenkort meer over delen. Meld je aan voor deze twee-wekelijkse Inspiratie mails om als eerste nieuws te horen over de training. Klik op de afbeelding, dan kom je in het invulscherm!

Opleiding leer werken met de medicijnwiel numerologiepng

© Lusanne Hogeweg

Wie is Lusanne? Ik werkte ruim 15 jaar als intuïtief en spiritueel loopbaan coach en hielp vele HSP's om hun missie te vinden. Meer lezen over Lusanne 'intuïtief medium en spiritueel leraar in de medicijnwiel numerologie' kan hier.

Sinds ik in 2022 de training over de medicijnwiel numerologie deed en hier razend enthousiast over raakte, gebruik ik deze methode om mensen te helpen om hun levensmissie te ontdekken en om die ook concreet te verwezenlijken. Mijn aanpak combineert grote diepgang met praktische werkvormen. Met mijn aanbod bied ik je: